Το παρόν δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα είδος
προσωπικής μου βιβλιοθήκης - "αποθηκευτικός χώρος"

Ψηλή Ράχη

 Ψηλή Ράχη

Η Ψηλή Ράχη είναι ένα ορεινό χωριό ( υψόμετρο 450 μέτρα ) της επαρχίας Παρανεστίου του νομού Δράμας. Η παλιά του ονομασία ήταν Ζάριτς. Οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από τον Πόντο, και στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η Ψηλή Ράχη απέχει περίπου 24 χιλ από την πρωτεύουσα του νομού Δράμα και απαριθμεί 344 κατοίκους.Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε τo 1970 και έκτοτε έχει ανακαινιστεί μία φορά. Επίσης στην Ψηλή Ράχη υπάρχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, γεγονός που συγκεντρώνει αρκετούς κυνηγούς τους μήνες που επιτρέπετε το κυνήγι, το οποίο είναι μέρος της καθημερινότητας για τους κατοίκους της Ψηλής Ράχης. Στα γύρω βουνά μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλά φυσικά τοπία καθώς το χωριό είναι χτισμένο στα όρια σχεδόν ενός από τα μεγαλύτερα δάση της Ευρώπης γνωστό ως δάσος ελατιάς ( καρά ντερέ ).

Το αιολικό πάρκο που απαριθμεί 12 ανεμογεννήτριες και φέρουν ένα σύγχρονο στοιχείο στην καθημερινότητα των κατοίκων.Είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009 και αποτελεί ενεργειακό κόμβο για τον νομό Δράμας.

 Eκκλησία  Aναλήψεως Ψηλής Ράχης

Η Ψηλή Ράχη Κατοικήθηκε από πρόσφυγες,κυρίως πόντιους και μικράσιατες μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 .Σχεδόν στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου που αποτελεί και το στολίδι του χωριού.Κτίσητκε άπο πληροφορίες που ειπώθηκαν γύρω το 1970 .Στον Ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου,μεγάλη έμφαση δίνουν οι τοιχογραφίες, ο τρούλος και γενικά ο εσωτερικός της πλούτος.Η παναγία Θρονιασμένη με τον Χριστό στην Αγκαλιά της.Στον τρούλο εικονίζονται Άγιοι και Απόστολοι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας.

Το ιερότερο αντικείμενο του ορθόδοξου χριστιανικού ναού ,είναι η Αγία Τράπεζα που βρίσκεται στο κέντρο του Αγίου Βήματος .Το εσωτερικό μέρος φέρει σειρά παραθύρων ,από τα οποία εισέρχεται έμμεσα και άμεσα αρκετό φως στο μέσα  πλαίσιο του Ναού.Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού(15 Αυγούστου) η εκκλησία μας,που είναι η προστάτιδα του χωριού ,εορτάζει και τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το Συμβάν αυτό,ανακαλεί στην σκέψη και το βίωμα του κάθε πιστού ,την ευλάβεια και την Αγάπη για το πρόσωπο της Θεοτόκου ,που αποτελεί δώρο προερχόμενο από την προσωπική σχέση και εμπειρία του προσώπου του Χριστού ,συνεπώς και καρπός αυτής της προσωπικής αγάπης .Το 15 Αύγουστο εισέρχονται στο χωριό πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν την Θεία Χάρη της.

Ενα έθιμο που ακολουθείται εδώ και χρόνια και πραγματοποιείτε στην αριστερή πλευρά της εκκλησίας ξεκινώντας την παραμονή το βράδυ ,είναι το  ΚΕΣΚΈΚΙ το οποίο προσφέρεται την ημέρα του 15 Αυγουστου μετά την Θεία Λειτουργία  στους πιστούς.Επίσης μεγάλη αναπόληση στην συνέχεια έχει το Πανηγύρι που γίνεται στήν πλατεία του χωριού μας  κάθε χρόνο.Κλείνοντας αξίζει εδώ να σημειωθεί,οτι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για την ανέγερση του Ναού συγκεντρώθηκε με αξιότιμη προσπάθεια του Πατέρα Κωσταντίνου Τοματσίδη και της Παπαδιάς,οι οποίοι γυρνούσαν από χωριό σε χωριό και από σπίτι σε σπίτι για να συγκεντρώσουν το ποσό.Φυσικά βοήθησαν και οι συγχωριανοί μας. (Ο τάφος του Πατέρα Κωνσταντίνου βρίσκεται δίπλα στο ναό .............(Zoi Gontosi)  ΠΗΓΗ:psili-raxi.com



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ταβέρνα "Αμπελος" Αδριανή Δράμας